Nová kniha o situácii Cirkvi na Slovensku po 2. svetovej vojne

zborník Umlcana CirkevV stredu 7. novembra 2018 bola v Ríme predstavená verejnosti publikácia Umlčaná cirkev a pápežská diplomacia 1945 – 1965, ktorú vydalo vatikánske knižné vydavateľstvo Libreria Editrice Vaticana v spolupráci so slovenským vydavateľstvom PostScriptum.
Ide o súbor deviatich štúdií historikov z viacerých európskych krajín, ktoré odzneli na medzinárodnej konferencii na Fakulte kánonického práva sv. Pia X v Benátkach v roku 2016.

  1. Cirkev na „znovuzískaných územiach“ Poľska a prípad „vlasteneckých kňazov“ (Miroslaw Lenart),
  2. Katolícka Cirkev v Poľsku a Svätá stolica v rokoch 1948-1965 (Stanislaw Wilk),
  3. Svätá stolica a Československo 1945-1965 (Emília Hrabovec),
  4. Prenasledovanie Cirkvi na Slovensku a monsterproces proti trom slovenským biskupom (Róbert Letz),
  5. Príbeh jedného neúspešného plánu: tajná katolícka hierarchia v Maďarsku (András Fejérdy),
  6. Prenasledovanie gréckokatolíckej Cirkvi a rímskokatolíckej Cirkvi v Rumunsku (1948-1950) a Svätá stolica (Roberto Scagno),
  7. Východná politika Pia XII. Modus Vivendi navrhnutý v Moskve 1946-1947. Prípad pátra Alexandra Töhötöma Nagya SJ (Johan Ickx),
  8. Kresťanský koncept mučeníctva a mučeníci komunistického režimu  (Zdislaw Jozef Kijas),
  9. Mučeníctvo a svätosť v prípade kardinála Mindszentyho (Adam Somorjai).

Kniha ponúka čitateľovi historicko-diplomatický a historicko-teologický pohľad na konkrétne situácie, v akých sa Katolícka cirkev nachádzala v rôznych štátoch stredovýchodnej Európy v kontexte studenej vojny a vatikánskej ostpolitiky.
Knihu je dvojjazyčná, taliansko-slovenská, a preto je významným prínosom aj pre talianskych historikov, ktorí tak majú možnosť prehĺbiť si svoje poznatky aj o biskupovi Jánovi Vojtaššákovi a ďalších svedkoch viery v časoch prenasledovania počas komunistického režimu.
Na prezentácii vystúpili hovorili Bernard Ardura, predseda Pápežského výboru pre historické vedy, kardinál Jozef Tomko, spišský biskup Štefan Sečka, prof. Giuliano Brugnotto, dekan Fakulty kánonického práva sv. Pia X. a veľvyslanec Slovenskej republiky pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde Maltézskych rytierov Marek Lisánsky a ďalší.
O novej knihe informoval 8. novembra v slovenskom vysielaní aj Vatikánsky rozhlas.

Na Slovensku je možné knihu získať vo vydavateľstve PostScriptum:

info@postscriptum.sk

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.